Seuraa Suomen Sydänliitto

​LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteys

Uutinen   •   Tammi 15, 2020 12:50 EET

Kuva Anna Kara

Iso-Britanniassa selvitettiin maan biopankkiaineiston avulla LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteyttä sydänsairastavuuteen. Mukana oli 400 000 ihmistä. Havaittiin, että jos terveellisten elintapojen avulla saavutetaan pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesteroliin ja 10 mmHg:n lasku systoliseen verenpaineeseen, pienenee elinikäinen riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin elämänsä aikana  jopa 80 prosenttia. Ennenaikaisen sydänkuoleman riskiä LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen alhaisemman arvot alentavat tutkimuksen mukaan 68 prosenttia. Nämä pienet muutokset voidaan hyvin saavuttaa terveellisillä elintavoilla.

– Koska edut kasaantuvat ajan kuluessa, pienilläkin LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen eroilla voi olla suuri vähentävä vaikutus elinikäiseen sydän- ja verisuonitautiriskiin, mikäli arvot pystytään säilyttämään pitkään alhaisina, professori Brian Ference kertoi kardiologien ESC-kongressissa Pariisissa viime syksynä.

– Nämä vähäiset muutokset LDL-kolesterolissa ja yläverenpaineessa ovat samaa luokkaa, kuin mitä voidaan saavuttaa esimerkiksi DASH-ruokavaliolla, professori Ference täsmensi. – Estääksemme vältettävissä olevia uusia sydän- ja verisuonitapahtumia, on syytä kannustaa potilaita minimoimaan riskinsä omaksumalla terveellisiä elintapavalintoja jo varhain ja pitämään yllä näitä elintapoja.

Professori Brian Ference, Cambridge, Iso-Britannia

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.