Ohita
Kuva Johannes Romppanen.
Kuva Johannes Romppanen.

Uutinen -

​Lasten ravitsemusohjaus korjaa koko perheen ruokatapoja

Jo vauvoille suunnattu ravitsemusneuvonta heijastuu pitkällä aikavälillä koko perheen ruokatapoihin ja rasva-aineenvaihduntaan. Tähän tulokseen ovat tulleet suomalaistutkijat, jotka seurasivat turkulaiseen STRIP-tutkimukseen osallistuneita perheitä.

STRIP-tutkimuksessa oli mukana runsaat 1 100 turkulaisvauvaa ja heidän vanhempansa. Noin puolet perheistä sai ravitsemusasiantuntijan neuvoja vähintään kerran vuodessa lapsen ollessa vajaat 1–20 vuotta vanhoja. Painopisteenä oli tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttämättömillä rasvoilla. Aluksi neuvonta suunnattiin tietysti vanhemmille, mutta seitsemästä ikävuodesta lähtien myös lapset osallistuivat neuvontaan. Toinen puolet perheistä oli vertailuryhmänä. Kolesteroliarvot olivat neuvontaa saaneessa lapsiryhmässä verrokkeja alhaisemmat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa seurattiin vanhempien ruokavalioita, kun lapset olivat 9–19-vuotiaita. Vauvaikäisten vanhempien paino, pituus, verenpaine sekä sokeri- ja rasva-arvot oli mitattu useaan otteeseen tutkimuksen aikana.

Tutkijat havaitsivat, että ravitsemusneuvontaa saaneiden lasten vanhemmat siirtyivät myös tyydyttyneistä rasvoista tyydyttymättömiin rasvoihin useammin kuin verrokkiperheet. Samalla näissä perheissä vanhempien, etenkin äitien kolesteroliarvot paranivat. Lapsiin suunnattu ravitsemusneuvonta saattaakin tutkijoiden mukaan olla pitkällä aikavälillä tehokas keino parantaa myös vanhempien ruokailutapoja ja vähentää näin sydän- ja verisuonitautiriskejä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä. 

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).