Ohita
Kuva Eeva Mehto.
Kuva Eeva Mehto.

Uutinen -

​Kieliikö kaulanympärys sydänvaaran?

Lihavuus yhdessä paksun kaulanympäryksen kanssa merkitsee suurempaa sydänvaaraa kuin lihavuus yksinään. Tämän osoittivat belgialaistutkijat loppukesästä. Nyt tutkimuksen julkaisseen lehden päätoimittajat kirjoittavat, että tulokset ovat lupaavia, mutta ennen kuin kaikki lääkärit lähtevät mittaamaan potilaiden kaulanympäryksiä tarvitaan vielä lisätutkimuksia.

Belgialaistutkimuksessa oli mukana 95 ylipainoista miestä ja naista. He olivat 20–77-vuotiaita ja heidän painoindeksinsä oli lähes 26–47. Tutkijat mittasivat osallistujien verisuonten jäykkyysasteen määrittämällä pulssiaallon etenemisnopeuden kaulavaltimosta reisivaltimoon. Tutkijat havaitsivat, että suurten suonten jäykistymiseen vaikuttivat merkitsevästi ikä, systolinen verenpaine, triglyseridit ja vyötärönympärys. Ikä ja kaulanympärys yksinään selittivät sitä vastoin neljänneksen ääreissuonten jäykkyydestä.

Päätoimittajat painottavat, että lihavuuden vaikutus terveyteen ja ennenaikaisiin kuolemiin on merkittävä. Neljä miljoonaa kuolemaa aiheutuu joka vuosi juuri lihavuudesta ja siihen usein liittyvästä sydäntaudista. Kirjoittajat arvelevat, että belgialaistuloksiin on kuitenkin saattanut vaikuttaa jatkuvia hengityskatkoksia aiheuttava obstruktiivinen uniapnea, joka on suuri sydäntaudin vaaratekijä ja yleinen etenkin ylipainoisilla. Kirjoittajat arvelevat, että uniapnean tehokas jäljittäminen onkin toistaiseksi ehkä kaulanympäryksen mittaamista tärkeämpi sydäntaudin jäljittämisessä.

Asiaa on pohdittu European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).