Seuraa Suomen Sydänliitto

Järjestöt yhdessä pitkäjänteisen terveyspolitiikan puolesta

Uutinen   •   Touko 07, 2014 16:02 EEST

Yksi elämä -hankejärjestöt Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto sekä ammattijärjestöt Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Tehy ja Suomen Lääkäriliitto luovuttivat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle yhteisen kannanottonsa pitkäjänteisen terveyspolitiikan puolesta ja terveydenedistämisen nostamisesta sen keskiöön.

Järjestöt edellyttävät, että SOTE-uudistuksen jatkovalmistelussa määritellään kansallisen terveyspolitiikan suunta ja tavoitteet sekä varmistetaan vahva valtion ja SOTE-alueiden ohjaus.
Nykyinen kuntavetoinen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämismalli ei ole kyennyt estämään sosiaaliryhmien välisten terveyserojen syntymistä ja syvenemistä. Uudistuksen tulee jatkossa ohjata resursseja tehokkaammin. Järjestöt muistuttavat, että kaikkien toimialojen - ei pelkästään sosiaali- ja terveystoimen - päätöksillä kavennetaan terveyseroja.

Vastuu investoinneista - myös terveydestä - on valtion ja kuntien ylimmän johdon asia. Kustannustehokkainta on painottaa investointeja niihn tilanteisiin ja kohderyhmiin, missä hyödyt ovat suurimmat ja näkyvät terveyden ja hyvinvoinnin lisääntymisenä. Yksi keskeisistä investoinneista on osaava ja motivoitunut sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Ratkaisuja terveyspolitiikan työkaluiksi

Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto ovat Yksi elämä -hankkeissa tuottaneet valmiita ratkaisuja ammattilaisten käytettäväsi ihmisten eri elämänvaiheisiin. Kannanotossaan Yksi elämä -järjestöt ja terveydenhuollon ammattijärjestöt nostavat keskusteluun mm. systemaattisen elintapaohjauksen äitiys- ja lastenneuvoloissa, ruoka- ja liikuntakasvatuksen varhaiskasvatuksessa, kouluruoan ja -liikunnan, opiskelijaterveydenhuollon kaikilla asteilla, terveyttä edistävät työpaikat ja ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitämisen.

Yhteisen kannanoton laatineet järjestöt odottavat uuden sote-mallin onnistuvan terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisemisen kautta. Epäonnistumiseen ei yksinkertaisesti ole varaa, totesivat myös kannanoton vastaanottaneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet puheenjohtaja Juha Rehulan suulla.

Kuvat: Olli Häkämies
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja otti vastaan järjestöjen kannanoton.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.