Ohita
Kuva Jarno Hämäläinen.
Kuva Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

Infarkti iskee miehen sydämeen

Miehen sydän on infarktille kaksi kertaa alttiimpi kuin naisen sydän. Näin siitäkin huolimatta, että sydänriskit tupakoinnista kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin olisivat miehellä ja naisella samat.

Tutkimuksessa oli terveystiedot lähes 34 000 norjalaismiehestä ja -naisesta. Heitä seurattiin keskimäärin vajaat 18 vuotta. Tänä aikana lähes 2 800 sairastui sydäninfarktiin. Heistä vajaa kolmannes oli naisia. Tutkijat havaitsivat, että miehet sairastuivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin infarktiin kuin naiset, vaikka kaikki muut riskitekijät otettiin huomioon.

Ero sairastumisriskissä hieman pieneni ikääntymisen myötä, mutta miesten riski säilyi vanhanakin suurempana. Tutkijat korostavat, ettei heidän tutkimuksensa tue myöskään ajatusta, että erot johtuisivat naishormoneista. Tutkimuksessa naisten infarktiriski oli lähes yhtä suuri ennen vaihdevuosia ja niiden jälkeen.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Association Internal Medicine -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).