Ohita
Kuva Jarno Hämäläinen.
Kuva Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Ikääntyvät käyttävät eniten yksityistä hammashoitoa

Yksityisen hammashoidon palveluja käyttää eniten varttunut, osin jo eläkkeelle siirtynyt ikäluokka. Vuonna 2017 joka kolmas 55–74-vuotias sai Kelalta korvausta hammashoidosta. Ikäryhmästä kaikkiaan 468 000 henkilöä sai korvausta hammashoidon kustannuksista.

Ikääntyvät käyttävät yksityistä hammashoitoa eniten Pohjanmaalla, vähiten Suomussalmella ja Sallassa.

55–74-vuotiaiden osuus hammashoidon korvausten saajista on kasvanut merkittävästi: 38 prosentista 47 prosenttiin vuosina 2006–2017. Osuuden kasvu on ollut tasaista, eivätkä korvausten leikkaukset vuosina 2015 ja 2016 hidastaneet sitä.

– Ikääntyvät yksityishammaslääkäripalvelujen käyttäjät ovat usein keski- tai hyvätuloisia, joilla on varaa maksaa tarkastukset ja toimenpiteet. Nykyjärjestelmässä asiakas vaihtaa harvoin yksityistä hammaslääkäriä. Hoidon hyvä laatu ja tuttu lääkäri pitävät asiakkaat tyytyväisinä, eikä hintojen nousulla ja Kela-korvausten leikkauksilla ole tässä ikäryhmässä ollut käyttöä vähentävää vaikutusta, pohtii Kelan tieto- ja viestintäyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

– Tilanne voi muuttua sote-uudistuksen myötä. Ehdotetussa valinnanvapausmallissa asiakasmaksut ovat yksityisellä ja julkisella sektorilla samat. Silloin myös osa yksityissektorin kävijöistä saattaa siirtyä julkiseen järjestelmään.

Joka viides kävi yksityisessä hammashoidossa

Vuonna 2017 koko väestöstä hammashoidon korvauksia sai joka viides (18,1 %). Kela maksoi hammashoidon korvauksia yhteensä 52,5 miljoonaa euroa noin miljoonalle henkilölle.

Joka neljännelle 55­­–74-vuotiaalle korvauksen saajalle korvattiin myös suuhygienistin hoidon kustannuksia.

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).