Ohita
”Ihanaa jos voisi olla ystävä” – Monikulttuurinen terveystapahtuma Oulussa innosti

Uutinen -

”Ihanaa jos voisi olla ystävä” – Monikulttuurinen terveystapahtuma Oulussa innosti

Monikulttuurisuuskeskus Villa Viktorin salissa Oulussa istuu Maailman Sydänpäivänä 29.9. noin 85 maahanmuuttajaa eri puolilta maailmaa. Eeva-Leena Ylimäki Oulun Sydänyhdistyksestä luennoi yhden lauseen kerrallaan, väleissä koko huone porisee kun kahdeksan eri kielen tulkit kiirehtivät kääntämään annetun tiedon.

Oulun vajaasta 200 tuhannesta asukkaasta ulkomaalaisia on 2,4 % eli noin 4700. Maahanmuuttajien määrä on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut. Kansallisuuksia on 120, joista suurimmat ovat Venäjä, Irak, Somalia ja Kiina. Maanosittain Oulun maahanmuuttajista 42 % on Aasiasta, 37 % Euroopasta, 15 % Afrikasta ja 3 % Amerikoista. Loppujen alkuperästä ei ole tietoa.

Tietoa terveydestä ja sairaudesta

– On hyväksi sydämelle, kun hengästyy ja hikoilee. Sellainenkin liikunta on hyväksi, mistä tulee hyvä ja iloinen mieli, summaa Eeva-Leena. Terve sydän jaksaa -luennolla käydään läpi perusteet sydämen terveyden ylläpitämisestä: savuttomuus, vähäinen alkoholinkäyttö, terveellinen ruoka ja riittävä liikunta. Tulkattavassa tilaisuudessa pitää puhua selkokieltä, koska tulkkien taustaa ei voi tietää.

Tunne pulssisi -tietoiskussa saadaan tietää, että hoitamaton eteisvärinä kasvattaa aivoinfarktin riskin viisitoistakertaiseksi. Siksi pulssiaan olisi hyvä tunnustella säännöllisesti. Jos sydämen rytmi ryntäilee, on nopea ja välillä tulee taukoja, on hyvä mennä lääkäriin.

– Rouva haluaa tietää, minkä ikäisenä pulssia voi alkaa tunnustella, tulkkaa eräs kääntäjä yleisökysymyksen.

– Meillä on Suomessa sellainen sanonta, että minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, vastaa tietoiskua pitävä Markku Ikäheimo, joka toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Eteisvärinästä kärsii noin 100 000 suomalaista, yli 80-vuotiaista jopa 10 %. Eteisvärinätapauksista 30 % on oireettomia.

Verenpaine huolestuttaa

Tietoiskujen jälkeen osallistujat tutustuvat Sydänmerkki-elintarvikenäyttelyyn, saavat mittauttaa verenpaineensa sekä opettelevat tunnustelemaan pulssiaan ja mittaamaan vyötärönympäryksensä.

Sydänmerkki- ja mittauspisteet vierailivat myös aamulla maahanmuuttajien terveydenhuollossa. Kävijöitä oli noin 25, jolloin keskustelulle jäi enemmän aikaa. Ihmiset olivat huolissaan verenpaineestaan ja yleisesti kiinnostuneita terveydestä. Yksinäisiä maahanmuuttajia neuvottiin osallistumaan Punaisen ristin ystävätoimintaan. 

Toimivaa yhteistyötä monikulttuurisuuskeskuksen kanssa

Tilaisuuden järjestäminen oli melko helppoa, sillä samankaltaiset tapahtumat ovat Villa Viktorissa arkipäivää. Infotilaisuuksia järjestetään noin kahdesti kuussa. Aiheita ovat muun muassa viranomaiset, arki, työ ja opiskelu, vapaa-aika sekä kulttuuri. Tilaisuuksissa on yleensä 70–100 osallistujaa. Heidät on usein lähettänyt paikalle suomen kielikurssin opettaja.

Villa Viktorin tavoitteena on lisätä myönteistä vuorovaikutusta suomalaisten ja maahanmuuttajien kesken. Maahanmuuttajien halutaan osallistuvan ympäröivän yhteiskunnan toimintaan menettämättä kuitenkaan omaa kulttuuritaustaansa.

Esittelypöytiä tilaisuuden jälkeen pakkailevat yhdistysaktiivit ovat innostuneita. Samanlaista tilaisuutta suunnitellaan jo pidettäväksi vuosittain.

– Olisi ihanaa jos voisi olla ystävä ja kaveri. Ja olisihan se hienoa saada ihmisiä mukaan yhdistyksen toimintaankin, haaveilee sydänyhdistyksen hallituksen jäsen Eila Haapakoski.


Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Liitetyt tapahtumat

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).