Ohita
Elintavat vaikuttavat pienestä pitäen. Kuva Johannes Romppanen.
Elintavat vaikuttavat pienestä pitäen. Kuva Johannes Romppanen.

Uutinen -

​Hyvät elintavat korjaavat perinnöllistä sydänriskiä

Perimältään sydäntautivaarassa oleva sairastuu kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ilman tätä sukurasitusta oleva. ”Huonoa” perimää voi kuitenkin paikata terveillä elintavoilla. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat analysoivat neljän eri tutkimuksen aineistot. Niissä oli ollut mukana lähes 55 700 miestä ja naista. Tutkijat havaitsivat, että hyvillä elintavoilla isossa riskissä olleet pystyivät pienentämään sairastumisvaaraansa lähes 50 prosenttia.

Tutkijat laskivat, että kymmenen vuoden aikajanalla tämä merkitsee sitä, että yli kymmenen prosenttia perimältään suuressa sydänvaarassa olevista ja epäterveellisesti elävistä todella sairastuu. Hyvillä elintavoilla sairastumisriski on puolet tästä eli vain viisi prosenttia.

Tutkimus julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).