Ohita
Defibrillaattorin löytämistä helpottaa yhtenäinen tunnus.
Defibrillaattorin löytämistä helpottaa yhtenäinen tunnus.

Uutinen -

​Defibrillaattorin käyttö tutuksi kansalaisille

Julkisiin tiloihin asetetuista defibrillaattorilaitteista ei paljon ole hyötyä, elleivät ihmiset osaa niitä käyttää. Tuoreen selvityksen mukaan kansalaisten koulutus laitteiden käytössä on suorassa suhteessa sydänpysähdyksen saaneiden potilaiden selviämiseen hengissä.

Ranskalaistutkijat tarkastelivat defibrillaattori-ohjelman toteutumista 51 paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa ja havaitsivat huomattavia alueellisia eroja. Laitteiden määrä 100 000 asukasta kohti oli vähimmillään viisi ja enimmillään lähes 3 400. Vastaavasti koulutettujen henkilöiden määrä vaihteli 100 000 asukasta kohden eri paikkakunnilla välillä 6 900–36 600.

Myös potilaiden selviämisessä menehtymiseltä oli huomattavia alueellisia eroja. Vaihteluväli oli 0–44 prosenttia. Tutkijat havaitsivat, että defibrillaattori-laitteiden saatavuus toki lisäsi potilaiden selviämisen todennäköisyyttä, mutta huomattavasti suurempi merkitys oli sillä, olivatko kanssaihmiset saaneet koulutusta näiden laitteiden käyttöön.

Defibrillaattori on laite, joka voimakkaan sähköimpulssin avulla korjaa sydänpysähdyksen aiheuttaneen rytmihäiriön. Laitteita on nykyisin monissa yleisissä tiloissa ja niiden sijainti on merkitty. Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan kansalaiset kuitenkin tunnistavat tämän merkin heikosti.

Tutkimus esiteltiin Euroopan kardiologisen seuran kokouksessa Roomassa

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).