Ohita
Kuva: Tiina Eloranta
Kuva: Tiina Eloranta

Uutinen -

​Camelinaöljy parantaa tehokkaasti veren rasva-arvoja

Tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että camelinaöljyn käyttö pienentää kokonais- ja LDL-kolesterolin määrää henkilöillä, joilla on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta. 

Tutkimuksessa selvitettiin camelinaöljyn, rasvaisen kalan ja vähärasvaisen kalan käytön vaikutuksia rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä matala-asteiseen tulehdukseen. Camelinaöljystä noin kolmasosa on kasviperäistä omega-3-sarjan rasvahappoa, alfalinoleenihappoa. Kalan sisältämien pitkäketjuisten omega-3-sarjan rasvahappojen sekä kalan proteiinin on havaittu aiemmissa tutkimuksissa vaikuttavan edullisesti useisiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Sen sijaan alfalinoleenihapon saannin vaikutuksia näihin riskitekijöihin on toistaiseksi tutkittu vähän.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 79 iältään 40–72-vuotiasta miestä ja naista Pohjois-Savon alueelta. Tutkittavat jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään: camelinaöljy, rasvainen kala, vähärasvainen kala ja vertailuryhmä. Käytännössä tutkittavien ruokavaliossa muutettiin leivänpäällys- ja ruoanvalmistusrasvoja pehmeämmäksi. 12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa camelinaöljyn (2 rkl päivässä) käytön havaittiin pienentäneen LDL-kolesterolia 0,6 mmol/l ja kokonaiskolesterolia 0,5 mmol/l, kun taas rasvaisen tai vähärasvaisen kalan käytöllä ei ollut vastaavia vaikutuksia. Ryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja sokeriaineenvaihdunnassa tai matala-asteisessa tulehduksessa.

Tulokset julkaistiin MolecularNutrition & Food Research-tiedelehdessä.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Tuija Pusa

Tuija Pusa

Ravitsemusasiantuntija +358405358308

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).