Ohita
Beetasalpaajia myös iäkkäille sydänpotilaille

Uutinen -

Beetasalpaajia myös iäkkäille sydänpotilaille

Beetasalpaajilla lääkitään yleisesti sydäninfarktin saaneita, mutta myös sydämen vajaatoiminnasta ja rytmihäiriöistä kärsiviä potilaita. Iäkkäillä potilailla lääkityksestä usein pidättäydytään mahdollisten haittavaikutusten pelossa. Yhdysvalloista tulee kuitenkin tuoretta tietoa, jonka mukaan beetasalpaajat pidentävät myös iäkkään infarktipotilaan elämää.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 16 000 amerikkalaisesta, jotka asuivat hoitokodissa ja jotka olivat saaneet sydäninfarktin. Kolmannes näistä, keski-iältään 83-vuotiaasta seurattavasta oli miehiä. Osa sai infarktin jälkeen beetasalpaajia, osa ei. Tutkijat havaitsivat, että beetasalpaajalääkitys vähensi ikäihmisten menehtymisriskiä neljänneksellä kolmen infarktia seuranneen kuukauden aikana.

Tutkijat totesivat, että beetasalpaajalääkitys heikensi potilaiden toiminta- ja tiedonkäsittelykykyä, jos he jo ennestään olivat heikkokuntoisia. Näin ei kuitenkaan käynyt niille, joiden henkiset ja toiminnalliset kyvyt olivat ennen sairastumista olleet kunnossa. Joka tapauksessa lääkitys suojasi kaikkia potilaita menehtymiseltä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Association Internal Medicine -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).