Ohita
​Alkoholi sekä hyödyksi että haitaksi sydämelle

Uutinen -

​Alkoholi sekä hyödyksi että haitaksi sydämelle

Alkoholin vaikutukset sydämelle ovat kuin kaksiteräinen miekka. Se suojaa joiltakin sydänoireilta, mutta samalla altistaa toisille.

Amerikkalaistutkimus tehtiin Teksasin osavaltiossa, missä toiset piirikunnat sallivat ja toiset kieltävät alkoholin myynnin. Tutkijat yhdistivät ja analysoivat yli 11 miljoonaan ihmisen tiedot sairaalarekistereihin. Alkoholin sallivilla alueilla asuvat kärsivät alkoholiongelmista, alkoholin aiheuttamista maksasairauksista ja eteisvärinästä todennäköisemmin kuin alkoholittomilla alueilla asuneet. Toisaalta alkoholi näytti suojaavan heitä sydänkohtauksilta ja sydämen vajaatoiminnalta.

Tutkimusaikana osa alkoholittomista piirikunnista alkoi sallia alkoholin myynnin. Alkoholin haitat odotetusti lisääntyivät, mutta terveyshyötyjä ei lyhyen seurannan aikana havaittu.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).