Seuraa Suomen Sydänliitto

Aktiivista yhdistystoimintaa Sydänviikolla - ​täyden palvelun päivä Järvenpäässä

Uutinen   •   Huhti 14, 2015 18:29 EEST

Sydänviikon tiistai oli Järvenpäässä aktiivinen. Ohjelmaa oli aamusta iltaan ja mittauksesta pelikerhoon. Sydänviikko ei kuitenkaan huomattavasti arjesta innokkaiden toimijoiden sydänyhdistyksessä, sillä kerhoja, liikuntaa ja virkistystä riittää viikottain.

Aamu alkoi Farma apteekissa terveysmittauksilla. Yhdistys on jo vuosia järjestänyt mittauksia apteekissa kahdesti vuodessa, Sydänviikolla ja syksyllä.

- Edeltäjäni Sirkan papereista katsoin, että vanhimmat merkinnät yhteistyöstä ovat jo vuoden 2000 alusta ja varmasti yhdessä on toimittu jo ennen sitä, kertoo apteekin sydänyhdyshenkilö, farmaseutti Heli Tanttu. Sydänyhdyshenkilön hommaan kuuluvat lähinnä mittauspäivien organisointi ja sydämen terveydestä kertovan materiaalin tilaaminen, sillä tietämys sydänlääkkeistä kuuluu kaikkien farmaseuttien toimenkuvaan.

- Ennestään muistin, että täällä apteekissa riittää jonoksi asti mitattavia näin aamupäivästä. Päivällä vähän hiljenee, mutta iltapäivällä tulee uusi ruuhkahetki, kommentoi Järvenpään Sydänyhdistyksen mittausvastaavana vuoden alussa aloittanut Terttu Hovi osallistujamäärää. Terttu koordinoi kaikki Järvenpään terveysmittaukset eli varaa tilat, sopii mittausvuorot ja etsii uusia mittaajia. Uusia vapaaehtoisia mittaajia on onneksi löytynyt, eikä homma käy kenellekään raskaaksi.

Jannelta kimppakävelemään

Kulman takana apteekista alkaa Sibeliuksenkatu eli kävelykatu Janne. Jannelle on suunnitteilla kesäksi piknik Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, johon myös sydänyhdistys osallistuu. Tänään kävelykadulta kuitenkin lähti yhdistyksen kimppakävely, jolle Sydänviikon innoittamana osallistui tavallista enemmän väkeä ja uusiakin naamoja pari.

Lenkkien pituus vaihtelee osallistujien kunnon mukaan. Hitaampiakaan ei jätetä yksin.

- Joku jää aina hitaammin kulkevien kanssa, pidetään huoli toinen toisestaan. Kimppakävely on myös sosiaalinen tapahtuma jossa voi tavata ystäviä ja saada uusiakin kavereita. Välillä käydään kahvillakin jos on sellainen fiilis, kertoo kävelyn vetäjä Sanelma Valjus. Kimppakävelijät lähtevät Jannelta tiistaisi klo 13 parillisilla viikoilla. Ryhmä on sydänyhdistyksen ja reumayhdistyksen yhteinen ja se on toiminut yli kymmenen vuotta.

Tietoa ja hupia kerhoissa

Kimppakävelijöiden vielä kävellessä on pelikerho jo aloittanut korttien iskemisen Myllytien Työ- ja toimintakeskuksessa. Kävelyltä mukaan saapuvat otetaan innokkaana mukaan pariin viimeiseen peliin, jotka ehditään pelata ennen ohipallokerhon kokoontumista.

Ohipallokerhossa ohitusleikatut ja pallolaajennetut keskustelevat terveydestään. Kuten yhdistyksen muukin toiminta, on tämäkin kerho toiminut pitkään. Yksi osallistujista muistelee tulleensa mukaan vuoden 1990 tienoilla. 

Tällä kertaa Järvenpään kaupungin palvelukoordinaattori Anne Korvenniemi alustaa kotihoidon palveluseteleistä. Palveluseteleitä voi saada tilapäiseen tarpeeseen, kuten sairaalasta kotiutuessa, tai säännöllisesti.

- Jos säännöllistä apua tarvitsee esimerkiksi kahdesti viikossa, voi palveluiden ostaminen yksityiseltä puolelta palveluseteleillä olla edullisempaa kuin kaupungin kotihoito. Jos kuitenkin käyntejä tulee joka päivä, tulee kaupungin palvelu halvemmaksi, kertoo Korvenniemi. Vaikka puhutaan palveluseteleistä, ei käyttöön saa fyysisiä seteleitä vaan järjestelmä toimii sähköisenä. Kotipalveluyrittäjä laskuttaa osan hinnasta kaupungilta ja loput asiakkaalta. Kriteerit palveluseteleiden saamiselle ovat samat kuin kotihoidossa yleensä. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.