Ohita
Eteisvärinän mittaamisen älypuhelinsovellus saataneen yleiseen käyttöön ensi vuonna.
Eteisvärinän mittaamisen älypuhelinsovellus saataneen yleiseen käyttöön ensi vuonna.

Uutinen -

​Älypuhelin paljastaa eteisvärinän

Tulevaisuudessa eteisvärinäkohtauksen voi tarkastaa oman älypuhelimen avulla. Turkulaistutkijat ovat kehittäneet sovelluksen, jolla älypuhelin ilman mitään lisälaitteita tunnistaa eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella.

Tutkimuksessa oli mukana 16 eteisvärinäpotilasta Turun yliopistollisen keskussairaalan Sydänkeskuksesta ja 20 tervettä verrokkia. Erilaisten analyysien avulla tutkijat olivat kehittäneet koneoppimisalgometrin paljastamaan mahdollisen eteisvärinäkohtauksen.

Potilaat ja verrokit makasivat mittauksen aikana mahallaan tai selällään liikkumatta. Älypuhelimissa olevien kiihtyvyysanturin ja gyroskoopin avulla saatiin tieto sydämen tilasta. Algometri kertoi yksinkertaisesti oliko kyseessä eteisvärinäkohtaus vai ei. Sovellus toimi yli 95-prosenttisesti.

Mittaukseen ei tarvita puhelimen lisäksi mitään lisälaitteita, sillä jo nykyisin kaikissa älypuhelimissa on kiihtyvyysanturi ja lähes kaikissa myös gyroskooppi. Puhelimeen täytyy vain ladata sovellus, jossa on algoritmi. Sovellus saataneen yleiseen käyttöön ensi vuonna.

Tutkimus esiteltiin elokuun lopussa Roomassa pidetyssä Euroopan kardiologisen seuran kokouksessa. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).