Ohita
Kuva Tiina Eloranta.
Kuva Tiina Eloranta.

Uutinen -

​Älypuhelin nopeuttaa sydänpotilaan hoitoa

Älypuhelinsovelluksesta etsitään nyt apua sydäninfarktipotilaiden hoidon tehostamiseksi Argentiinassa. Yli 42 000 argentiinalaista saa vuosittain äkillisen ST-nousuinfarktin ja 8–12 prosenttia heistä menehtyy. Älypuhelinsovelluksesta saadut kokemukset Buenos Airesissa aiotaan nyt laajentaa koko maahan. Sovelluksesta saadut lupaavat tutkimustulokset esiteltiin alan kongressissa.

Tutkimuksessa oli lähes 900 infarktin saanutta potilasta vuosilta 2012–2016. Yksi osa potilaista tuli sairaalaan omin neuvoin, toinen osa ambulanssin tavallisessa kyydissä päivystykseen ja kolmas osa ohi päivystyksen suoraan toimenpidesaliin. Jälkimmäisessä ryhmässä ambulanssilääkäri oli heti potilaan tavattuaan ottanut tästä sydänfilmin ja lähettänyt sen sairaalan lääkärille WhatsApp-sovelluksen kautta. Näin potilas voitiin viedä suoraan toimenpidesaliin.

Tutkijat havaitsivat, että aika ensioireista hoitoon oli huomattavasti eli lähes tunnin lyhyempi kolmannessa ryhmässä verrattuna omin avuin tai ambulanssin tavallisessa kyydissä tulleisiin. Tämä näkyi myös kuolleisuudessa, joka kolmannessa ryhmässä oli kolme kertaa muita vähäisempää. Lisäksi sairaalassaoloaika oli kokonaisen vuorokauden lyhyempi.

Tutkijat korostavat, että WhatsAppin käyttö on halpa ja helppo keino välittää tietoa ambulanssihenkilöstön ja sairaalalääkärin välillä ja sen avulla voidaan huomattavasti tehostaa sydäninfarktipotilaiden hoitoa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).