Ohita
Miksi lintu laulaa?

Blogikirjoitus -

Miksi lintu laulaa?

Ystävä on tunteita herättävä, latautunut sana. Sen alkuperä on yskä eli syli. Latinankielinen sana com panio, kumppani, tarkoitti alun perin henkilöä, joka söi samaa leipää kanssasi. Ateriayhteys on yhteisen jakamista ja yhdeksi tulemista. Kaveri ja toveri kuvaavat tuttavuutta, ei läheistä ihmissuhdetta.

Raamattu käyttää ystävästä kreikan kielen sanaa filos. Se merkitsee ystävyyttä, syvää kumppanuutta, veljeyttä, rakkautta ja mieltymystä toiseen ihmiseen.


Voiko ystäviä olla liikaa?

Ystävien määrästä on monenlaisia määritelmiä. Erään näkemyksen mukaan ihminen tarvitsee 18 hengen lähipiirin ystävät ja sukulaiset mukaan lukien. Ihminen kaipaa henkistä ja käytännöllistä tukea selviytyäkseen elämän arjen halki.

Toisen ajatuksen mukaan hyvään elämään tarvitaan 12 tukihenkilöä, ystävää, jotka ohjaavat ja kulkevat osan matkaa kansamme. Yhdellä ystävällä voi olla monta lahjaa annettavana. Ne ovat erilaisia eri aikoina ja eri ihmisten kanssa. 12 ystävää eivät ole yhtä aikaa elämässämme. Osa heistä voi olla jo kuollut. Ystävän lahjat ovat: rakkaus, tieto, myötätunto, ohjaus, kauneus, huolenpito, huumori, kuri, turva, parantaja, valaisija, innoittaja. Olikohan Jeesuksen 12 apostolilla samat arvot annettavana toisilleen?

Gregory Roberts kertoo kirjassaan Shantaram, että ihminen kohtaa elämänsä aikana 12 opasta: kolme opettajaa, kolme ystävää, kolme rakkautta ja kolme vihamiestä. Oppaat erottaa toisistaan vasta, kun heitä on rakastanut, heidät on jättänyt ja heitä vastaan taistellut.

Vanha määritelmä ystävien määrästä liittyy viimeiselle taipaleellemme. Ihmisellä pitäisi olla kuusi arkunkantajaa eli ainakin kuusi sellaista ihmistä, joille voi kertoa syvimmät surunsa ja pyytää apua. Psykologien mielestä kahdesta neljään ystävää on riittävä määrä. Yksikin riittää, jos hän on sellainen, jolle voi soittaa murheistaan vaikka keskellä yötä. Ystävyyden laatu on tärkeintä.

Olemme parhaimmalla tuulella ystävien seurassa. Sukulaissuhteet ovat pakollisia ja joskus jopa tulehtuneita. Ystäväpiiri pidentää ikää, sukulaiset eivät. Hyvässä ystävyyssuhteessa on mahdollisuus löytää uusia haasteita ja jakaa turvallisesti omia salaisuuksia. Niistä kertominen vähentää kielteisiä tuntemuksia ja vaikuttaa terveyteen myönteisesti. Liian suuri ystävien määrä voi saada ihmisen tuntemaan itsensä yksinäiseksi.

Suomalainen yksinäisyys

Italialainen sana famiglia tarkoittaa perhettä ja sukua. Suomenkielessä molemmille tarvitaan oma sanansa. Afrikkalaiseen ydinperheeseen kuuluvat äidin ja isän lisäksi sisaret, isovanhemmat, tädit ja sedät, serkut puolisoineen ja lapsineen, heidän appensa ja anoppinsa, pikkuserkut puolisoineen ja lapsineen… Suomalaiseen ydinperheeseen kuuluvat isä, äiti ja lapset ja jopa niin, että kodin ulkopuolella opiskelevaa tai parisuhteessa elävää lasta ei lueta virallisesti perhekuntaan kuuluvaksi.

Väitetään, että suomalaisilla on maailman suurin reviiri. Kun suomalainen sanoo käsipäivää, väliin jää metri. Suomi on maa, jossa aikoinaan ja paikoin vieläkin naapurien välissä on suo, metsä ja pelto. Suomalaista läheisyys ei lämmitä, joskus se häiritsee ja joskus se pelottaa. Hissi on suomalaisen läheisyydenpelon siedätyskouluttaja.

Kolmasosa yli 65-vuotiaista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus. Vuoden 2007 tilastot kertovat, että noin viidennes suomalaisista koki yksinäisyyttä toisinaan. Suurimman osan ajasta yksinäisiä oli 4,3 prosenttia eli 200 000 eri-ikäistä ihmistä. Luku on Tampereen kaupungin asukasmäärän verran.

Sähköiset vempaimet kuten kännykkä tekstareineen, meilit, pelit ja TV vievät aikaa ystäviltä. Mieliohjelman aikana ei vastata puhelimeen tai avata ovea. Salaisuudet jaetaan bussikansalle. Kännykässä kysytään, missä sää ny oot? Tiedämme ystävän koordinaatit, emme sitä, mitä hänelle kuuluu. Tunteiden ilmaisu jää pinnalliseksi. Meileissä tai tekstareissa ei voi halata eikä itkeä.

Vieraanvaraisuus on unohdettu ilmaisu. Kylään ei voi tulla ilmoittamatta. Vierailulle kutsutaan, kun kotona on tehty remontti, vaihdettu uudet verhot tai huonekalut. Pitää olla jotakin näytettävää. Eivätkä ovet aukene meille ilman ovisilmään kurkistamista.

Yksinäisyys on todistetusti myös yhteiskunnallinen ilmiö. Tästä kertovat maiden väliset suuret erot. Yksinäisyystutkimukset tyrmäävät stereotypian suomalaisista yksinäisenä kansana. Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset ovat vähemmän yksinäisiä kuin etelä- ja itäeurooppalaiset. Miksi? Olisiko niin, että suomalaiset valittavat herkästi yksinäisyyttään vai siksi, että pohjoismaalaiset eivät ole sidottuja sukuunsa toisin kuin Välimeren äärellä elävät kansat. Meillä on laaja ystäväverkosto työn ja harrastusten kautta.

Yksin ovat surutkin suuremmat

Englannin kielessä yksinäisyyttä kuvataan kahdella eri sanalla. Lonely tarkoittaa ahdistavaa yksinäisyyttä, sosiaalisten suhteiden puuttumista. Alone-sana tarkoittaa itse valittua yksinäisyyttä. Ja vaikka ihminen on vailla seuraa, hän ei välttämättä tunne itseään yksinäiseksi tai yksinäinen voi olla, vaikka ympärillä olisi kuinka paljon ihmisiä. Yksinäisyys on ihmisen itsensä kokema tunnetila.

Yksinäisyys vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Se voi johtaa alkoholin ja lääkkeiden liikakäyttöön, unettomuuteen, masentuneisuuteen, alttiuteen sairastua ja jopa ennenaikaiseen kuolemaan. Elämä kaventuu, itsesääli ja avuttomuus ovat perimmäiset tunteet. Muisti heikkenee virikkeiden puutteesta.

Alttius yksinäisyyteen voi kulkea geeneissä. Vanhemmat siirtävät perimän lisäksi yksinäisyyden lapsilleen elämäntapojensa eli sosiaalisen oppimisen kautta. Yksinäisillä on tavallista heikommat sosiaaliset taidot.

Kumpa sinut tuntisin paremmin…

”Kumpa sinut tuntisin paremmin, silloin ehkä oppisin itsenikin…” Lyyrikkomme Juice Leskinen on osunut laulussaan Kaksoiselämää vuorovaikutuksen ytimeen. Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä peiliksi kehittyäkseen. Tarvitsemme vuorovaikutusta. Tosi ystävyys on aina kaksisuuntaista.

Bantunkielinen sana ubuntu tarkoittaa ihmisenä olemisen viisautta. Henkilö, jolla on ubuntu, on avoin ja hän kokee, että hänet on luotu muita varten, ei vain itseään varten. Olemassa oloon tarvitaan dialogi. Vuorovaikutuksessa osallistujat täydentävät toisiaan.

Ystävyyden kariutuminen voi olla avioeroa rankempi kokemus, koska ystävystymisessä on paljon samaa kuin rakastumisessa ja sen kesto on voinut olla sen hetkisen elämän pituinen. Mustasukkaisuus, kateus ja vihan tunteet kuuluvat ystävyyteen. Ystävyyteen kuuluu myös vapaus. Jos ystäväsi tahtoo jättää sinut, sano: ”Mene.” Sure ja etsi itsellesi uusi ystävä. Yksinäisyyttä kuvataan suomalaisissa tangoissa ja kirjallisuudessa. Kuva-albumit ja kännykät täyttyvät ystävien kuvista. Aivotkin kertovat ystävyydestä. Magneettikuvissa näkyy, että jo ajatus hylätyksi tulemisesta aktivoi aivoissamme saman alueen kuin fyysinen kipu. Yksinäisyyden tunteet ovat evoluution tapa muistuttaa meitä siitä, että meitä ei ole tarkoitettu elämään yksin ja että yhdessäolo tuo turvallisuuden tunteen ja rauhoittaa.

Niin ja miksi lintu laulaa? Yksinäinen kanarialintu ei laula. Se kärsii aivojen kasvun hidastumisesta. Yhdessä laulaminen pitää linnun aivot vireänä. Yhdessä olo antaa elämälle tarkoituksen. 

Leila Vuorinen 

Kirjoittaja toi Suomeen Ystävänpäivän 1980-luvulla Tampereen Sydänyhdistyksen toiminnanjohtajana.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).