Ohita
​Kananmuna ja kolesteroli otsikoissa

Blogikirjoitus -

​Kananmuna ja kolesteroli otsikoissa

Viime päivinä eräs suosituimmista tiedeartikkeleista, joita on reposteltu julkisuudessa, käsittelee ruoan kolesterolin ja erityisesti kananmunan yhteyttä tuleviin sepelvaltimotautitapahtumiin. Otsikoita synnytti Kuopion yliopistossa 1980-luvulla alkanut etenevä seurantatutkimus miehillä.

Pääviesti julkisuudessa on ollut, ettei kanamuna päivässä tai ylipäänsä ruoan kolesteroli suurenna sepelvaltimotautiriskiä. Yhteyttä sepelvaltimotautiriskiin ei havaittu edes niillä henkilöillä, jotka ovat perinnöllisesti herkkiä ruoan kolesterolille. Mutta tässäkin tutkimuksessa näillä ruoan kolesterolille ”herkillä” henkilöillä (apo E4 -geenimuodon omaavat) sekä kokonaiskolesteroli- että LDL-kolesterolitasot olivat muita korkeampia. Apo E4 -geenimuoto on jopa kolmasosalla suomalaisista.

Apo E4 -geenivaihtelu on useissa tutkimuksissa yhdistetty sekä suurentuneisiin kolesterolitasoihin että suoraan valtimokovettumatautiriskiin, mutta myös Alzheimerin tautiin. On myös osoitettu, että ravinnon kolesteroli ja kananmunan keltuainen suurentavat APo E4 -geenimuodon omaavilla enemmän LDL-kolesterolitasoja kuin muilla.

Kuopiolaistutkimus on havainnoiva tutkimus. Siinä ruokavalio kartoitettiin ainoastaan tutkimuksen alussa. Ruokavalio voi muuttua ajan myötä. Tätä tutkimuksessa ei huomioitu. Myös sepelvaltimotaudin ehkäisy ja hoito ovat muuttuneet ajan myötä. Esimerkiksi tutkimuksen alussa juuri kukaan ei käyttänyt statiineja. Myöhemmin niitä käytti yli 40 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Useilla tekijöillä voi olla merkitystä havaittuun tulokseen.

Sydänpotilaille tarkoitetuissa Sydänliiton ruokavalio-ohjeissa kovan tyydyttyneen rasvan käytön vähentäminen ja pehmeän kasvirasvan käytön suurentaminen ovat edelleen kolesterolia alentavan ruokavalion kulmakiviä. Mutta ruokavalion kolesterolin rajoittamiseen halutaan edelleen kiinnittää huomiota erityisesti henkilöillä, joilla on suurentuneet kolesterolitasot ja todettu sepelvaltimotauti.

Tavoitteena on LDL-kolesterolin alentaminen. Myös sepelvaltimotautipotilaan peruslääkitys, erityisesti statiinit, tähtäävät haitallisen LDL-kolesterolin alentamiseen pienentämällä kolesterolin muodostusta elimistössä. Eräät kolesterolia alentavat lääkkeet estävät puolestaan kolesterolin imeytymistä suolistosta. Näin tekevät myös kasvistanolia tai -sterolia sisältävät levitteet ja vastaavat tuotteet. Samaan pyritään rajoittamalla ruoan mukana tulevaa kolesterolia.

Rajoittaminen koskee siten myös kananmunia. Jokainen voi kokeilla itse, kuinka herkkä on ruokavalion kolesterolille mittaamalla veren kolesterolinsa ennen ja muutaman viikon jälkeen säännöllisen munan (keltuaisen) syönnin. On kuitenkin muistettava, että veren kolesterolissa on biologista vaihtelua, joten yksi mittaus ennen ja jälkeen ei aina riitä. Enkä usko, että terveydenhuoltomme on valmis kustantamaan tällaista kokeilua. Luottaisin tutkittuun tietoon, johon suosituksemme perustuvat.

Matti Uusitupa

Emeritusprofessori
Itä-Suomen yliopisto

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).