Ohita
Aika on syödä, aika nukkua ja aika halata

Blogikirjoitus -

Aika on syödä, aika nukkua ja aika halata

Olen jo vuosia elänyt omia aikojani. Käytännössä herään kellon soittoon vain, jos minun on pakko. Onneksi aamukokouksia on aika harvoin. Illassa on petraamista, television ja mobiililaitteiden parissa vietetty aika vie liikaa minunkin elämästäni silloin, kun kuvittelen vain olevani tekemättä mitään. Sen seurauksena nukkumaanmeno lykkäytyy. Tiedän, että en ole tässäkään asiassa yksin. Peräti 75 prosenttia ihmisistä nukkuu noin tunnin verran vähemmän, kuin heidän unentarpeensa on. Suomalaisia haastetaankin nyt laadukkaaseen nukkumiseen, josta jopa kilpaillaan huhtikuussa Unen SM -kisoissa.

Koin ahaa-elämyksen saatuani käsiini Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen Ruokarytmi-kirjan. Kirja esittelee hyvän mielen ruokavalion, mutta samalla ehkä myös hyvän elämän salaisuuden. Ruokarytmin ohella kirjoittajat puhuvat kuin huomaamatta unirytmistä, vuorokausirytmistä, elämän rytmistä… Rytmi onkin avainsana. Sisäinen kello säätelee mm. aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa ja vaikuttaa siten koko elimistön hyvinvointiin.

Olen parhaani mukaan yrittänyt elää sisäisen kelloni mukaan, mutta miksi se ei pysy ajassa? Yhtenä syynä on pohjoinen sijaintimme, vuorokausirytmi saa sisäisen kellon vuoroin edistämään ja jätättämään. Pitkän pimeän talven aikana luonto ei jaksota vuorokautta, ei myöskään valoisan kesän aikana. Ei ole ihme, että kello menee sekaisin, jos vielä ruoka- ja nukkumaanmenoajat vaihtelevat ja tulee univelkaa. Ihminen tarvitsee yhä säännöllisiä ruoka- ja nukkumaanmenoaikoja, vaikka ympäristömme onkin rakentunut 24/7-maailmaksi.

Sydänviikon ja Terveyden 3-ottelun tapahtumat tarjoavat mainion tilaisuuden omien arvojen tarkistamiseen ja korjausliikkeen tekemiseen niin uni- ja ruoka-, kuin myös säännöllisen liikunnan rytmiin. Hyvää lähestyvää Sydänviikkoa, halataan kun tavataan!

Sydänviikkoa vietetään 23.-30.4.2017

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).